Blå diesel succe mot stölder

I oktober började dieseln i skogsmaskiner i länet att färgas blå för att försvåra för tjuvar. Blåfärgningen av dieseln har gjort att antalet dieselstölder minskat kraftigt.

Projektet leds av branchorganisationen Skogsmaskinföretagarna. Resultatet av dieselmärkningen har gett en mycket bra effekt när det gäller att få ner antalet stölder.

De senaste 4 veckorna har det bara rapporterats några få dieselstölder från skogsmaskiner i Norrbotten, jämfört med tidigare då det vissa veckor var en dieselstöld om dan. - Projektet med att blåmärka dieseln har gett resultat, säger Ulf Sandström, regionchef för Skogsmaskinföretagarna i Norrland.

Den första december kommer en styrgrupp för projektet, som kallas stöldstopp, att bildas i Luleå. Där kommer det att finnas representanter från de större intressenterna i Norrland. Nu kommer skogsmaskinföretag i övriga delar av landet att ta efter Norrbottensmodellen och börja blåfärga bränslet till skogsmaskinerna.

Förra veckan presenterades projektet för justitieminister Tomas Bodström på Rosenbad. Bodström ansåg det som ett mycket intressant projekt och sa att han kommer att stötta det till hundra procent.