Landstinget

Tar datorn istället för bilen

Landstinget vill få personalen att sätta sig vid datorn istället för i bilen.
Idag reser landstingets anställda motsvarande tio retur-resor till månen – varje år.

År 2005 började landstinget installera utrustning för videomöten i konferenslokaler, i kontor och på vårdinrättningar. Numera kan en läkare på Sunderby sjukhus undersöka patienter som finns i en vårdcentral långt bort – och sammanträden kan klaras av över internet – utan långa och dyra bilresor.

– Jag gör mycket färre av de korta bilresorna. Att åka till Boden till exempel tar en halv arbetsdag, säger Bertil Frankkila.

Han är miljöledare på landstinget och ivrig användare av videosamtal. Utrustningen är enkel: en webbkamera, ett headset och ett datorprogram där kontakter står listade – bara ett musklick bort. Den som har använt ett chattprogram som msn eller skype känner snabbt igen upplägget.

Bertil Frankkila ringer upp kollegan Per Björkman, som har hand om energifrågor på Kalix sjukhus.

– Vi kan titta på varandras dokument över nätet och det blir dessutom mindre struntsnack när man jobbar såhär, säger Per Björkman.

Förhoppningen är att landstinget på sikt ska minska bilresorna genom videokonferenser och -samtal. Användningen har tagit ordentligt fart de senaste tre åren – men bilåkandet har inte alls minskat i samma takt.

– Vi har en ambition att det ska minska med 20 procent, tack vare videokonferens, bland annat, säger Bertil Frankkila.