Kiruna

Två döda identifierade

1:06 min

Två av de norrmän som omkom i samband med att ett norskt Herculesplan kraschade i Kebnekaisemassivet har nu identifierats, enligt svenska försvaret.

Uppgifterna framkom när Försvarsmakten höll presskonferens på onsdagen. De anhöriga har underrättats men den svenska försvarsmakten kan inte svara på vilka personer det är som har identifierats.

Enligt stabschef Anders Persson är det funna kroppsdelar som har lett fram till identifieringen. Sökarbetet fortsätter under påskhelgen.

Fem norska officerare omkom den 16 mars när Herculesplanet kraschade mellan Kebnekaises nord- och sydtopp under flygning från Evenes utanför Narvik till Kiruna. Flygningen ingick i en militär övning, Cold Response, där Sverige deltog.

Under pressträffen berättade försvarsmakten också om läget för den svenska soldat som nyligen skadade i Afghanistan. Den 22-åriga soldatens skador ska ha varit så svåra att det var nödvändigt att amputera båda benen.

Det var i området Chimtal väster om Mazar-i-Sharif som den svenska soldaten "ådrog sig svåra benskador" sedan han lämnat patrullfordonet för att undersöka om det fanns vägbomber längs vägen.

Den skadade fördes sedan med helikopter till det tyska fältsjukhuset utanför Mazar-e-Sharif där han opererades för sina skador.

Ekot