Kiruna

Snösmältningen kan försvåra arbetet

1:46 min

Idag är det tre veckor sedan ett Herculesplan från det norska försvaret kraschade in i Kebnekaise och fem besättningsmän omkom. Fortfarande pågår sökandet efter flygplanets svarta lådor.

Under påskhelgen väntas bra väder och sökandet efter vrakdelar och kvarlevor fortsätter med oförminskad styrka. 

Men nästa vecka förväntas Haverikommissionen komma med ett inriktningsbeslut på hur arbetet på haveriplatsen ska fortsätta, säger Anders Pessson, överste på flygtekniska staben.

Flygplanet kraschade på en glaciär, så det kommer inte att bli barmark i området, men själva snösmältningen kan vara både bra och dålig, säger Anders Persson.

– Inledningsvis kan det finnas en lavinrisk när snön börjar smälta. Dessutom har tunga föremål som ligger på snö en tendens att sjunka när ner i snön när det börjar smälta. Lätta material som plast kommer ju upp, men metall sjunker ju, så det är både positivt och negativt skulle jag vilja säga.

Under gårdagen offentliggjordes att två av de fem omkomna norska officierarna identifierats. Tre saknas fortfarande och man har heller inte lyckats hitta Herculesplanets två svarta lådor som man hoppas ska kunna ge svar på vad som gick snett vid flygningen.