Luleå

15 000 höns är redo att värpa

6:13 min

Ett böljande hav av vita höns som sprätter i det nybyggda ljusa hönsstallet - den överväldigande synen möter besökaren i det nybyggda hönseriet i Klöverträsk.

Efter sex års förberedelser närmar sig första leveransdatum för ägg från Klöverbergsgården, som drivs av bröderna Anton och Viktor Boman.

Lagom till påsk håller 15.000 värphöns från Skåne på att acklimatisera sig i Klöverträsk.

- Det var en lång resa så vi var lite fundersamma på hur de skulla klara det, men du ser ju, de är hur pigga som helst, konstaterar Viktor Boman och blickar ut över den böljande rörelsen av höns som sprätter i gången.

Känslan när hönsen fyllde det nybyggda stallet för några dagar sedan var mäktig.

- Det var underbart! Vi har jobbar ruggigt hårt och länge och det är ju det här vi har väntat på, säger Anton Boman som tillsammans med sin bror driver hönseriet. När hönseriet är utbyggt till sin fulla storlek - ytterligare ett lika stort hönsstall med 15.000 värphöns - räknar de med att samtliga fem personer i familjen kommer att arbeta.

- Det är en släkttradition, vår farfar och farmor drev hönseri bara några hundra meter härifrån, berättar Viktor och pekar ut över vidderna och den slående utsikten från Klöverträskberget.

I sex år har ett intensivt förberedelsearbete pågått, för att få till investeringen på 19 miljoner. Det har funnits trösklar längs vägen.

- Det svåraste har varit att vara ung och vilja investera så mycket pengar. Men jag har fått med mig bra samarbetspartners och en fått till en styrelse som stöttar mig och på så vis har vi fått till finansieringen.

I styrelsen för bolaget är det ett namn som får de flesta att höja på ögonbrynen - den världsberömda operasångaren Peter Matthei. Det är Viktor som fick kontakt med operastjärnan för några år sen.

- Jag lärde känna Peter när jag var projektkoordiantor för Matthei-festivalen och vi blev vänner. Jag ringde Peter, berättade om hönseriet och frågade om han inte ville gå in i styrelsen och med viss finansiering. Och han sa ja eftersom han vill ge något tillbaks till Norrbotten....