Kiruna

"Det verkar ha gått prestige i beslutet"

1:48 min

Det är dags för landstingsledningen att lägga undan sin prestige och att öppna sig för LKAB:s erbjudande att betala för att säkra en fungerande akutsjukvård för kirunaborna. Det anser centern i Norrbotten.

– Skulle man ha gjort om hela beslutsprocessen, så kanske man skulle valt att ha kvar akutkirurgin i Kiruna och inte flyttat den till Gällivare, tror Centerpartiets länsordförande Kristina Bäckström.

Erbjudande från LKAB är ett år gammalt och företaget erbjuder sig att betala merkostnaderna för att ha kvar fungerande kirurgi i Kiruna, men Landstinget nappade inte på inviten.

LKAB ingår i en arbetsgrupp med kommunen och andra näringsidkare och på uppdrag utvecklingsbolaget Progressum har en konsult tagit fram ett förslag hur akutsjukvården i Kiruna skulle kunna organiseras.

Det handlar inte om att akutkirurgin ska öppnas igen utan att det utanför kontorstid ska finnas kirurger som har jour.

Centerpartiets länsordförande Kristina Bäckström har inga ideologiska funderingar kring extern finansiering av sjukvården och att företag ska vara med och betala för det de vill ha.

– Har man privata intressenter, som är villiga att stoppa in kapital för att hjälpa till att finansiera sjukvård,så kan jag tycka att det är positivt, säger Kristina Bäckström.

Hon är öppen för att hitta fler lösningar där speciella behovs finns t.ex. i Arjeplog där biltestarna skulle kunna delfinansiera läkarjouren:

– Varför ska vi inte kunna titta på möjligheterna att förena deras intressen med Arjeplogsbornas intressen, för de vill också ha kvar läkarjouren i Arjeplog, hävdar Kristina Bäckström.