BODEN

Pensionärerna äter för dåligt

1:35 min

Sveriges pensionärers riksförbund i Boden vill börja servera frukost i till pensionärer i Norrbotten och landstinget har beviljat pengar till starten. Pensionärerna äter för dåligt och för ensamt säger SPRF.

P4 Norrbotten besökte Björkens matsal, som är en öppen restaurang. Den drivs av kommunen, mest för de äldre som bor i husen omkring i egna lägenheter med hemtjänst för en del. Men det strömmar in pensionärer från hela Boden.

Maten är subventionerad av kommunen. Det är bara lunch som serveras där och de flesta tycks bara äta ett riktigt mål lagad mat varje dag.

Alla var nöjda med maten som också serveras på helgerna, men frukosten den äter man hemma och då är det gröt som gäller.

Sveriges pensionärers rikaförbund har 1 300 medlemmar i Boden och har tidigare serverat frukost fyra gånger på försök med stort gensvar. De äldres barn hade då slagit larm.

– När vi hade våra frukostar en kort tid kunde det vara 80 personer som kom. Gamla har en annan ämnesomsättning än yngre. Då är det viktigt med frukosten. Att de både får grönsaker och fett som bryter ner det. Fisk är också något som vi serverade då. Lax på smörgås som är så nyttigt. Vi har kämpat mycket för lunch och middagarna som äldre har tillgång till i Boden. Det har blivit bättre, säger SPRF:s vice ordförande i Boden Hans Pettersson.

– Nu är det frukostens tur. De ensammas måltid! säger han