Norrbotten

Få ringer vårdnumret 1177

1:28 min

Få norrbottningar känner till landstingets nya sjukvårdsupplysningen 1177, ett nummer som går att ringa dag och natt för vårdråd och som gäller i stort sett i hela landet. Ute bland folk i länet är det inte många som hört talas om det.

- Nä, jag känner på mig att jag hört det, men jag kan inte säga vad det är, säger Birgitta Hansson från Sunderbyn.

- Ingen aning - 1177?? Nä, jag vet inte, säger Lars Eriksson från Luleå.

- Det är sjukvårdsupplysningen, svarar lulebon Anne Andersson.

Bodensaren Veronika Frimodig känner inte till 1177 men säger att hon gärna kan tänka sig att i fortsättningen ringa numret.

- Jo, det kan jag visst göra, och det är ju skandal för jag jobbar ju inom vården själv, säger hon.

Projektledaren för införandet av 1177 i länet, Rosmarie Näslund, menar att förklaringen kan vara att det brukar ta tid för folk att vänja sig vid förändringar. Och hon tycker inte att landstinget i Norrbotten har satsat för lite i marknadsföring av av det numra nästintill rikstäckande vårdupplysningsnumret.

– Det tror jag inte. Vi har ju en landstingsannons som vi har varannan vecka. Plus att vi följer med i all den reklam som görs i Sverige - det görs ju kampanjer via 1177 i Sverige och de är vi med på, säger Rosmarie Näslund.

Lulebon Susanne Johansson har ringt det nya numret vid ett tillfälle - och var nöjd den gången:

- Det var smärta i bröstet jag hade. Och vi kom fram till att det var kärlkramp så jag åkte in på lasarettet. Och det visade sig att det var kärlkramp och jag fick spray då.

I dagsläget går det att ringa 1177 i hela landet, med undantag av Jönköpings län.