Norrbotten

Lätt nummer svårt att lära

1:31 min

Norrbottningarna har svårt att lära sig det nya numret för sjukvårdsrådgivning - 1177. Fortfarande ringer de allra flesta direkt till sin vårdcentral.

Sen starten i oktober är det i snitt bara 60 norrbottningar som ringer under dagtid till den nya sjukvårdsrådgivningsnumret. Och det är färre än vad landstinget hoppats på, konstaterar Rosmarie Näslund, ansvarig för det nya sjukvårdsrådgivningnumret 1177.

– Man ringer det gamla vanliga numret till sin vårdcentral, som man kanske kan utantill.

Är det något fel då att ringa till sin vanliga vårdcentral?

– Nä, absolut inte, men vi tycker att det är en förenkling för befolkningen, säger Rosmarie Näslund.

Än så länge är det alltså alltför få norrbottningar som lärt sig slå 1177 under dagtid - ett nummer som gäller både dag och natt - när man vill ha just vårdråd via telefon.

– Mamma kommer Charlie, ska prata med sjuksköterskan...

Tvååriga Charlie har ramlat och fått ett jack i huvudet - mamma Anna och pappa Robert har åkt in med sonen till vårdcentralen i Luleå, men först efter att de ringt telefonrådgivningen 1177 och fått rådet av sköterskan som svarat att de ska komma in.

– Suveränt, så slapp man åka hela vägen till Sunderbyn.

Just under dagtid kommer den som slår 1177 till den egna vårdcentralen, eftersom samtalet styrs dit när man knappat in personnumret. Medan man under jourtid - kvällar, nätter eller helger - kommer till sjuksköterskor som svarar på jourcentralerna i Luleå, Piteå eller Jokkmokk.

Föräldraparet Anna och Robert Reece på Stadsvikens vårdcentral konstaterar att i slutändan räckte det den här gången gott att bli omplåstrad av en sköterska på vårdcentralen.

– Det var ett jättelitet fall, det var bara det att det kom olyckligt och han fick ett jack i huvudet. Men han verkar glad ändå, han fick godis.