1 av 3
Andreas Lindahl. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
2 av 3
Andreas Lindahl, Fredrik Carlsvärd, Ragnar Skoglund, Henrik Grundström. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio
3 av 3
Fredric Carlsvärd. Foto: Totte Vesterlund/Sveriges radio.
LULEÅ

Studenter designar jetmotor

En jetmotor bygd av studenter vid Luleås tekniska universitet. Ja, det kan bli verklighet i framtiden om fyra civilingenjörsstudenter får sin vilja igenom.

Allting började som en impulsgrej. Studenten Andreas Lindahl frågade sin klasskamrat Fredric Carlsvärd om han ville bygga en jetmotor och sedan hakade Henrik Grundström och Ragnar Skoglund på projektet.

– Vi har i princip inte haft några lediga helger, men vi har ändå haft väldigt kul under projektets gång. Vi har skrattat, haft roligt och lärt oss ofantligt mycket i både projektsammanhang och jetmotorteori, säger projektledaren Fredric Carlsvärd.

Än så länge är jetmotorn kvar på ritbordet. Projektet är klart till sommaren och det är oklart vad som kommer att hända efter det.

Studenternas förhoppning är att Luleås tekniska universitet eller något företag ska finansiera projektet så att det blir ett återkommande inslag i utbildningen.

Då skulle andra studenter kunna utveckla designen och kanske också bygga jetmotorn.

Jetmotorer används framför allt i flygplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista