Norrbotten

"Det finns ett jättebehov"

1:26 min

Byggbranschen i Norrbotten har tillsammans med Lapplands Lärcentra tagit fram en ny utbildning som ska möta byggbranschens stora behov av byggproduktionsledare.

När utbildningsledarna på Lapplands Lärcentra mötte representanter från byggbranschen uppdagades ett stort behov av byggproduktionsledare, berättar tillförordnade vuxenutbildningschefen Monica Lundkvist Renström:

– De sa att det fanns ett jättestort behov av att rekrytera arbetskraft och att de anställer pensionärerna för att leda byggen, säger hon.

I höst startar den knappt två år långa yrkeshögskoleutbildningen till byggproduktionsledare. Utbildningen ges i Gällivare och Luleå, men också på distans, och den ska genomföras i nära samarbete med byggbranschen.

– De säger också att arbetsmarknaden inom det här området kommer att växa. Hela Malmfälten expanderar ju, både inom gruvindustrin men det byggs också bostäder. Både Kiruna och Malmberget ska ju flyttas och Pajala behöver växa.

Men samtidigt är det en konjunkturkänslig bransch där det kan gå upp och ner?

– Ja, fast de prognoser vi har tittat på, både från arbetsförmedlingen och yrkeshögskolemyndigheten, visar att inom 15-20 år så finns det ingen svacka som man kan se. Så jag tror inte man behöver vara så orolig, och det är ju jättestora pensionsavgångar också, säger Monica Lundkvist Renström på Lapplands Lärcentra.