Kalix

Operationerna flyttas

1:22 min

Idag fattade landstingsfullmäktige beslutet att alla planerade operationer på Kalix sjukhus kommer att läggas ned. Landstinget sparar då sju miljoner kronor.

Redan efter kl 09 i förmiddags, innan landstingsfullmäktige började hade två busslaster med kalixbor sökt sig till landstingshuset i Luleå för att protestera mot den förmodade nedläggningen av kirurgin på Kalix sjukhus.

"Stoppa sjukhusslakten i Norrbotten" stod det på plakaten under demonstrationen.

Men protesterna hjälpte inte. Beslutet togs med röstsiffrorna 39 mot 30.

Operationerna kommer nu att flyttas från Kalix till Gällivare och Sunderby sjukus.

I debatten kritiserade landstingsrådet Kent Ögren (S) oppositionen för att ha genomfört en okynnesåterremiss, som medfört att personalen i Kalix har måst vänta på ett slutgiltigt beslut. Han sa också att beslutet innebär bättre kvalitet och ökad patientsäkerhet.

Landstingsrådet Britt Westerlund (S) sa att kustborna borde visa solidaritet med Malmfälten genom att stärka sjukhuset i Gällivare genom att åka dit för operationer.

Men Kenneth Backgård (NS) ansåg att en konsekvensutredning borde ha gjorts om flytten och han talade om "maktens arrogans", när ledningen driver igenom ett dåligt beslut.

Kurt Åke Andersson (S), som röstade mot förslaget om nerläggning, ifrågasatte om det verkligen blir några besparingar och Gunnar Sehlberg (C) undrade hur 14 färre anställda i Kalix kunde innebära en besparing, när ändå operationerna kommer att genomföras, fast i Gällivare och Sunderbyn.