Norrbotten

Björnarna ute ur idet

1:25 min

Enligt gammal folktro vaknar bjönarna idag på Tiburtiusdagen. Men redan för ett par veckor sedan började björnarna i länet att vakna berättar renskötaren Rune Stokke.

- Första björnspåret såg vi för åtta dagar sedan och efter det ytterligare två spår så totalt var vi sett spår av tre olika björnar, säger Rune Stokke som är renskötare i Udtja sameby i trakterna av Kåbdalis. Men det är inte bara där som det setts björnar.

- Jag har hört rapporter om att ovanför Karats har man sett spår av en hona med tre ettårsungar och kring Gällivare och ner mot kusten har man också sett spår.

I Norrbotten säger den senaste inventeringen att det ska finnas ungefär 760 björnar som nu håller på att kliva ur sina iden.

De som är först ut ur idet är hanbjörnarna. Sist ut är honorna med de nyfödda ungarna, de kommer ut i början av juni. Men hanarna de är inte så noga med idet därför vaknar de tidigt när det börjar bli töväder.

- En del av hanbjörnarna är slarviga med hur de gör sitt ide. De kan bara rafsa ihop lite granris under en gran och lägga sig där och snöa över. Och när det då börjar töa är de snabbt uppe och vandrar, berättar Rune Stokke.