1 av 2
Kirunagruvan. Foto: Anneli Lindbäck/SR Norrbotten
2 av 2
Magnus Ericsson, adj. professor vid LTU. Foto: Niklas Jälén, Sveriges Radio
MALMFÄLTEN

Expert tveksam till LKAB

"Det är järnmalmen som är lönsam"
1:33 min

LKAB utreder om det är lönsamt att ta tillvara de så kallade sällsynta jordatsmetaller, som finns i apatithögarna vid gruvorna i Malmfälten. Men en professor i mineralekonomi tycker att det inte är något som LKAB ska satsa på.

Det finns sällsynta jordartsmetaller i apatiten, som man får över vid gruvbrytningen. Nu vill gruvbolaget LKAB utreda om man kan ta tillvara resterna som idag samlas i de apatithögar som bildas efter gruvbrytningen i Malmfälten.

Men den adjungerade professorn i mineralekonomi Magnus Ericsson vid Luleå tekniska universitet tycker att det här inte är något, som LKAB ska satsa på.

– Det kommer upp med jämna mellanrum att man ska använda sig av dem, men vi tror att LKAB ska köra på med järnmalmen. Priset på metallerna kommer att falla och marknaden blir väldigt liten. Det behövs bara att några ganska små gruvor går igång runt om i världen, så är hela världsbehovet täckt, säger han.

Sällsynta jordartsmetaller behövs i bilar, datorer och mobiltelefoner och LKAB genomför nu ett projekt för att få reda på om det är lönsamt att ta tillvara de metaller som inte utvinns idag.

– Om det är det, så är det okey. Om man kan vara konkurrenskraftig, så ja visst, men det är på järnmalmssidan, som LKAB har sin framtid, säger säger Magnus Ericsson.

Gruvbolagets framtid är alltså fortfarande järnmalmen och någon risk för en nedgång liknande den för några decennier sedan finns inte.

– Jag är övertygad om att det kommer att finnas plats för ett expansivt LKAB, Northland och troligtvis fler järnmalmsproducenter, säger Magnus Ericson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".