1 av 2
Fjällvy från Gautosjö i Arjeplog. Foto: Linda Larsson.
2 av 2
NORRBOTTEN

Stugor lockar utlänningar

1:30 min

Allt fler utländska medborgare köper fritidshus i Norrbotten. Förra året ökade andelen med drygt 15 procent, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Det är den största ökningen i landet.

Det är främst den orörda naturen och friluftslivet som lockar husköparna.

– Första gången jag kom till Sverige åkte vi upp till Norrbotten och jag tänkte direkt "det här är landet jag alltid velat vara i". Att flytta hit var absolut det bästa jag någonsin varit med om, säger Saskia Ehrhardt från Holland.

Hon har köpt hus i Järvträsk, några mil söder om Arvidsjaur, och har aldrig ångrat sitt beslut.

Den största andelen utländska ägare finns i Arjeplog och Arvidsjaur och de som intresserar sig för stugorna är främst norrmän, tyskar och holländare.

Malin Stenlund som är fastighetsförmedlare i Arvidsjaur märker att intresset för Norrbotten har ökat. Det är inte heller sällan som husköparna har väldigt specifika önskemål.

– De vill ha det här natursköna läget. Utrymme och lite fritt runt omkring. Gärna någon liten sjö och gärna en röd stuga med vita knutar. Den bilden har de av svenska stugor, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att vi svenskar lätt blir hemmablinda.

– Vi vill kanske inte ha det där lilla torpet mitt ute i ingenstans, men det kan vara ju vara jättespännande för en tysk, säger Stenlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista