Projektledaren Ewa Hedkvist Petersen. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Norrbotten

De äldre behövs i samhället

"Att ta tillvara på 55+arna"
2:17 min

Att vi är tillräckligt många som kan hålla vårt samhälle, dess företag och olika välfärdsfunktioner igång är en demografisk utmaning som blir allt mer aktuell. 
 

Ewa Hedkvist-Petersen från Luleå är en av de som dagligen jobbar med frågan.

Vid ett seminarium och en rad workshops i Luleå har Nordregio, som är en del av det nordiska ministerrådet, försökt lyfta fram den demografiska utmaningen, det vill säga att vi är tillräckligt många människor som kan hålla vårt samhälle, dess företag och olika välfärdsfunktioner igång.

En av talarna var Ewa Hedkvist-Petersen som arbetar med projektet "Best ages", som arbetar med frågan hur man bäst tar till vara de som hunnit fylla 55 i hela Östersjöregionen. Under det senaste året som hon arbetat med projektet har hon bland annat tillsammans med Almi nyföretagarcentrum i Luleå och Övertorneå startat en rad aktiviteter för att hjälpa de som har företagsidéer att gå vidare. Men hon jobbar också med att bygga nätverk i Östersjöregionen och intressera kommuner och landsting för hur man bäst tar till vara 55+:arna på arbetsmarknaden och hur för man över kunskaperna till yngre generationer.

Samtidigt säger Ewa Hedkvist-Petersen att hon är medveten om att det i diskussionerna sägs att det är de unga som behöver jobb, varför ska då de äldre vara kvar? Men enligt henne så behövs alla.

Norrbotten har med sin äldre befolkning en större utmaning än andra delar av landet, men det kan också utgöra en resurs med flera möjligheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".