Rekordstor bedrägerihärva i rätten

Under torsdagen inleddes rättegången i den största bedrägerihärvan någonsin i Norrbotten. Männen som står åtalade misstänks för att ha lurat företagare och privatpersoner över hela landet på miljontals kronor.

Rättegången hålls i Luleå Tingsrätt och kommer att påga till i mitten av december. EKO - polisen har jobbat på fallet i över tre år. Åklagare Jan Wallström har väckt åtalet, och förundersökningen är på flera tusen sidor. Om männen fälls riskerar de långa fängelsestraff.

- Jag räknar med att få en fällande dom, men jag vill inte säga hur långa straff det kan bli ännu, säger Jan Wallström.

Åtalet handlar om en mängd olika bolag som har drivits av samma personer. Med bolagen har de åtalade handlat för stora summor på kredit. Men de har i princip aldrig betalat fakturorna, och det har inte funnits någon bokföring alls att redovisa.

Brottsrubriceringen är bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Men en av de åtalades advokat, Håkan Lundström menar att avsikten har varit att betala fakturorna.

- Vi förnekar ansvar för grovt bedrägeri och skadeståndsskyldighet. Vi hävdar att något vilseledande inte har förekommit, säger Håkan Lundström.

Förhandlingarna i tingsrätten kommer att pågå till den 17 december. Dom väntas kort därefter.