1 av 3
Den samiska korven gorpi. Foto: Sigrid Flensburg/ Sveriges Radio.
2 av 3
Den samiska korven gorpi ligger på rökning. Foto: Sigrid Flensburg/ Sveriges Radio.
3 av 3
Greta Huuva, matlandetambassadör för Sapmi
Kiruna

Samisk korv tömmer apoteken

"Det var en aha-upplevelse"
1:41 min

Det går inte att få tag på gasbinda i Kiruna just nu. Men att det är slutsålt på apoteken beror inte på skador, utan på flitig tillverkning av en rökt korv på mald köttfärs, så kallad Gorpi.

Gorpi är en korv med samiskt ursprung som tillverkas i huvudsak på vårvintern i mars och april. I tillverkningen är gasbinda populärt att använda som korvskinn, så populärt att det nu är slut på apoteken i Kiruna.

– Det var beställningsstopp hos våra leverantörer, men vi har en ny sändning på ingång, berättar Marion Patrón Jacobsson apotekschef på Apoteket Hjärtat i Kiruna.

Men i väntan på att tubgasbindorna ska fyllas på i apotekshyllorna så finns det alternativ, berättar Greta Huuva, samisk matambassadör i Kiruna.

– Gamla gardiner, man kan gå på till exempel Kupan och köpa gamla bomullsgardiner, nätgardiner, så lindar man in köttfärsen i det istället, säger Greta Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".