Många kommunanställda i glesbygd

Glesbygdskommuner har betydligt fler kommunanställda än större orter.

Det visar en undersökning från det privata företaget Svensk kommunrating.

De flesta kommuner i Norrbotten hamnar högt när det gäller antalet anställda per tusen invånare, men Kommunförbundets länsordförande Per Lavander i Arvidsjaur, tycker att det är naturligt med tanke på åldersfördelningen i kommunerna.

- Med många gamla invånare, så behövs det mycket kommunanställd vårdpersonal. Sedan har storstäderna lagt ut mycket av verksamheten på privata företag, säger han.

Enligt Svensk kommunrating toppar Arvidsjaur och Arjeplog listan över kommuner i länet med flest kommunanställda per tusen invånare. Högt på listan kommer också Älvsbyn och Pajala.

Svensk kommunratings VD Hans Jensevik säger att han förstår kommunpolitiker, som vill ordna kommunala jobb, men det är ändå fel.

- Kortsiktigt kan man skapa sysselsättning, men på lång sikt, på 10-20 år, måste vi lägga om näringspolitiken i landet så att det även går att driva företag i glesbygden. Och vi ska fundera noga om vi vill ha sysselsättningskommuner eller finansiellt uthålliga serviceproducerande kommuner, säger han.