1 av 2
Christer Vinsa, Kiruna kommuns projektchef för stadsomvandlingen, är glad över att arkitekttävlingen för nya Kiruna har startat. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Kiruna stadshus. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
KIRUNA

Tävling om framtiden utlyses

Nu drar Kiruna kommun igång den stora arkitekttävling som ska ge förslag på utformningen av Kirunas nya stadskärna. Arkitekter från hela världen inbjuds att kvalificera sig för tävlingen.

– Det är en liten milstolpe i samhällsplaneringen. Jag har hållit på med det här sedan 2004 när det här började. Det är riktigt häftigt att komma igång och visa att vi menar allvar med det här, säger Christer Vinsa som är kommunens projektchef för stadsomvandlingen.

Kiruna kommun har sedan tidigare bestämt att nya centrum ska byggas cirka tre kilometer öster om nuvarande stadskärna och nu ska arkitekter få chansen att utforma den nya stadsdelen.

– Det är att vi ska ha strukturen på den nya staden. Hur ska staden och nya centrum se ut? Ska det vara en kompakt stad? Ska det påminna om småstaden i Piteå eller ska det vara en utdragen, hög eller låg stad? Det handlar om strukturen. Inte något om byggnader och hur de ska se ut. Förutom stadshuset där en plats för byggnaden ska utses, säger Christer Vinsa.

Arkitekter har nu chansen att anmäla sitt intresse om att delta i tävlingen. En jury som har utsetts av Kiruna kommun kommer sen att välja ut tio tävlande som får lämna förslag till hur centrum ska se ut.

Det vinnande förslaget kommer att presenteras i början av nästa år och intresset för att delta i tävlingen verkar vara stort.

– Vi jobbar tillsammans med Sveriges arkitekter som är en stor organisation och de har blivit nedringda från arkitektbyråer som är jätteintresserade av just den här tävlingen. Det är inte så ofta man får tävla om att bygga upp en ny stad, säger Christer Vinsa.

Arkitekttävlingen är ett samarbete med Sveriges Arkitekter och ska vara avgjord inom ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".