Ida Eliasson från Arvidsjaur. Foto: Sten Lillieström/Sveriges Radio.
Breivikrättegången

”Känslorna kommer tillbaka”

Hon kunde varit på Utöya
1:30 min

Arvidsjaurtjejen Ida Eliasson förlorade många av sina vänner på Utöya den 22 juli i fjol. Själv kunde hon lika gärna mött samma öde och har dubbla känslor kring rättegången mot Anders Behring Breivik.

I Oslo tingsrätt fortsätter idag rättegången mot Anders Behring Breivik, och just idag ska han frågas ut om massmordet på Utöya den 22 juli i fjol.

Arvidsjaurtjejen Ida Eliasson förlorade många av sina vänner där och själv kunde hon lika gärna ha mött samma öde.

Hon har varit med på Utöya tidigare år och skulle ha varit med även förra året, men tvingades avboka i sista minuten. Nu tvingas hon i och men rätegången att återuppleva känslorna.

– Om jag hade varit där - vad hade hänt då? Hade jag varit en av de som strök med eller hade jag klarat mig? Hade jag kunnat hjälpa någon? Men jag inser att jag inte ska tänka så - jag hade tur som inte åkte dit, säger Ida Eliasson.

Ida Eliasson har dubbla känslor kring rättegången.

– Det är ju samtidigt bra att man får lite förståelse, om det nu är rätt ord, för varför han gjorde det. Det kan i alla fall hjälpa mig att gå vidare.

Ida Eliasson som numera aktiv inom SSU i Skaraborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".