1 av 4
Akuten, Gällivare sjukhus i behov av renovering april-2012.Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
2 av 4
Bengt Jakobsson, verksamhetschef för akutvårdsenheten Gällivare sjukhus.Foto: Maria Lindgren, Sveriges Radio.
3 av 4
Elisabeth Lindberg, vårdchef för akutvården vid Gällivare sjukhus.Foto: Maria Lindgren, Sveriges Radio.
4 av 4
Utsikt över parkeringen, Gällivare sjukhus i april.Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
Gällivare

Trycket ökar på Gällivare sjukhus

"Vårt uppdrag är att bli effektivare"
1:43 min

Alla utvärderingar pekar på att Gällivare sjukhus klarat av den ökade belastningen när de tog över operationer från Kiruna i höstas och nu väntar nästa utmaning när operationsverksamheten i Kalix lägg ned. 

Det har gått ett drygt halvår sedan operationsverksamhet flyttades från Kiruna sjukhus till Gällivare.

– Jag har gjort uppföljningar och det har gått väldigt, väldigt bra, konstaterar vårdchefen Elisabeth Lindberg vid Gällivare sjukhus.

Och hon får medhåll av Bengt Jakobsson, läkare och verksamhetschef för akutvårdsenehten:

– Vi har sen tidigare en totalvolym på 3 000 operationer per år. Får vi 300 till så är det inom marginalen, så vi har inte känt oss särskilt ansträngda av tillskottet från Kiruna.

I och med landstingsfullmäktiges beslut förra veckan om att flytta operationer från Kalix står dock Gällivare sjukhus inför nya utmaningar.

Efter sommaren så handlar det om 3-4 operationer ytterligare per dag. Två nya tjänster som specialistsjuksköterskor ska tillsättas för att Gällivar sjukhus ska klara av detta.

Bengt Jakobsson håller med om att Gällivare sjukhus är en relativ vinnare i den omorganisation av länets sjukhus som pågår, i bemärkelsen att man inte blivit utsatta för neddragningar.

– Samtidigt är det uppfodrande. Vi ska klara av uppdraget. Det försvinner fler tjänster i Kalix än det tillsätts här. Vårt uppdrag är att bli effektivare.

Det är ett tufft uppdrag att klara av utan att vårdkvaliteten blir lidande. Men Bengt Jakobsson är inte orolig.

– Vi får ju naturligtvis räkna med igångkörningssvårigheter. Men det är inte jättevolymer av patienter som kommer från Kalix, så det ska säkert gå bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".