Carina Pettersson och Maria Henriksson jobbar båda med rökavvänjning i Piteå. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio
Norrbotten

"Ett piller för att sluta röka"

Flest tobaksavvänjare i Norrbotten
2:00 min

Färre norrbottningar röker än svenskarna i genomsnitt. För att öka folkhälsan har landstinget i Norrbotten sedan årsskiftet infört en prestationsbaserad ersättning till vårdcentralerna.

Vårdcentralerna får 750 kronor för varje påbörjad tobaksavvänjning, det vill säga för varje person som söker hjälp hos en tobaksavvänjare för att sluta snusa eller röka.

Den typiska patienten som söker hjälp för att sluta röka är i medelåldern och har drabbats av annan ohälsa, berättar Carina Pettersson, tobaksavvänjare på Furunäsets vårdcentral i Piteå:

– Man kanske har haft en övre luftvägsinfektion som inte ger med sig, eller varit hos doktorn och uppmätt ett för högt blodtryck, och börjat fundera på hur rökningen kan skada mig?

Ännu ett sätt att sätta press på rökarna är landstingets krav på att den som ska genomgå en planerad operation måste vara rökfri minst en månad innan.

– Det är också ett grepp för folkhälsan, att sätta fokus på att det är så bra för dig att vara rökfri, menar Carina Pettersson.

Hon tillägger att sårläkningen ökar om man är rörfri innan en operation. Patienten kommer snabbare tillbaka i arbete och till ett aktivt liv efter operationen, under förutsättning att han eller hon inte röker.

Det måste ju löna sig även för landstinget?

– Naturligtvis, men framför allt är det ju mänskligt lidande som minskar, eftersom du minskar risken för komplikationer efter operationen, säger Carina Pettersson.

Det finns många grejer, piller, plåster, sprayer, inhalatorer som kan hjälpa dig sluta röka. Tobaksavvänjarna Maria Henriksson på Norrfjärdens vårdcentral och Carina Pettersson på Furunäsets vårdcentral, säger att många som söker hjälp vill ha en quick fix - ett piller eller något annat som gör det lätt och enkelt att sluta röka.

– Man vill gärna ha det serverat, gärna om det finns ett piller att ta till, så att det går fortare eller lättare, men det handlar inte om det. Det är bara motivation som gäller, det sitter bara i huvudet, slår Maria Henriksson fast.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".