1 av 4
En ung Jan-Olov Hedström avtackar den avgående landshövdingen Ragnar Lassinantti.
2 av 4
Ragnar Lassinantti kastar dart vid sommarstugan i Pello.
3 av 4
Universitetsbibliotekets chef Jenny Samuelsson tar emot samlingen från Jan-Olov Hedström, Föreningen Norden. Foto: Samed Salman
4 av 4
Ragnar Lassinantti tillsammans med Olof Palme.
Luleå

Legendarens samling ställs ut

Ragnar Lassinantis samling ställs ut
1:40 min

På Luleå tekniska universitet invigde man idag en stor samling böcker, radioprogram och konst som tillhört den legendariske landshövdingen Ragnar Lassinanti.

Samlingen överlämnades till universitetet med blandade känslor av Jan-Olov Hedström, avgående ordförande för Föreningen Norden – och Lassinanttis högra hand i många år.

– Det känns som att vi idag fullbordar något som han hade velat. Jag ser det som ett fantastiskt hedersuppdrag att få lämna över samlingen till LTU, sa han.

Ragnar Lassinantti är kanske mest känd för norrbottningarna som landshövdingen som såg till att länet fick en teknisk högskola, det som idag har blivit LTU.

I 16 år – fram till 1982 – var Lassinantti landshövding för Norrbotten. Han stred för länet, verkade för samarbeten över gränserna i Nordkalotten och sände radioprogram.

Totalt innehåller samlingen 10 000 volymer och en del rariteter. Det mesta är nära relaterat till Nordkalotten.

LTU:s bibliotekschef Jenny Samuelsson är glad att samlingen funnit sitt slutliga hem på universitetsbiblioteket.

– Jag tror att Ragnar tänkte att vi var en möjlig mottagare, men på den tiden var Föreningen Norden mer etablerad än högskolan var.

2015 skulle Ragnar Lassinantti ha fyllt 100 år. I och med invigningen av samlingen börjar LTU också förbereda för jubiléet.

– Vi vill fira med seminarier i hans andra, ordna utbildningar och andra aktiviteter i samarbete med länsstyrelsen, landstinget och de andra Nordkalottsamlingarna, sa Jenny Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".