Bodens kraftstation. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
LULEÅ

Luleälvens kraftverk studeras

"Vattenkraften kompenserar svackorna"
1:36 min

Lule älv kommer att bli föremål för en ny vetenskaplig studie från och med i höst.

Det handlar om hur vindkraftsutbyggnaden påverkar älven, säger professor Harry Frank, som är ledamot i Kungliga vetenskapsakademien.

– Eftersom vinden varierar med väderleken, så måste man kompensera svackorna med vattenkraft. Det betyder att att det kommer att flöda mer vatten mellan kraftverken periodvis än vad det gör idag.

I studien vill man titta på konsekvenserna av att vattenkraften måste kompensera vindkraften när den stannar. Det handlar om ökat slitage på vattenkraftverken – och de lagliga möjligheterna att förändra regleringen av vattenflöden.

– Det bygger ju på vattendomar. Hur stora förändringar får man göra, som kan påverka stränder och boende i området?

Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott är kritiskt till vindkraftsutbyggnaden, som de menar kommer att få stora konsekvenser för vattenkraften – utan att göra någon större nytta för energiförsörjningen eller koldioxidminskningen.

Till hösten vill man komma igång med studien, som blir ett samarbete mellan Kungliga vetenskapsakademien, LTU och Norrlandsfonden.

– Vi kommer också att samarbeta med Vattenfall och låna deras data från vattenkraftverken. Data från vindkraften kommer vi att simulera för att se vad konsekvenserna blir, säger professor Harry Frank, vid Kungliga vetenskapsakademiens energiutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".