På centralstationen i Stockholm tvingades Erling Wärivara att krypa för att ta sig till nattåget, som skulle föra honom hem till Luleå. Totalt tog resan 18 timmar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Norrbotten

Nyopererad fick ta tåget

"Jag kröp över centralstationen"
1:48 min

Erling Wälivaara var nyopererad efter en hjärntumör. Personalen på Universitetssjukhuset i Linköping bedömde att han behövde ta ett ambulansflyg till hemstaden Luleå, men istället blev det 18 timmar på tåg.

Efter den 12 timmar långa operationen, där läkarna på Universitetssjukhuset i Linköping opererat bort en cancertumör, var Erling Wälivaara från Luleå utmattad och hade svårt med balansen.

- Jag hade svårt att gå och det såg de på Linköpingssjukhuset för de skjutsade mig med rullstol till den väntande taxin.

Den medicinska personalen på Universitetssjukhuset Linköping hade bedömt att han behövde åka ambulansflyg hem, men i sista sekunden ändrades det då hemsjukhuset i Norrbotten tyckte att Erling kunde åka tåg. Det meddelades Erling Wälivaara genom en sjuksköterska kort innan det var dags att åka.

- Problemen kom ju när jag kom till centralen i Stockholm. Ungefär 700 meter hade jag att gå, upp för en trappa och genom centralhallen. Trappan gick bra för jag kunde hålla mig fast i räcket, men sen när jag kom till centralhallen så gick jag och stödde mig mot väggarna. jag tappade balansen, och så kröp jag.

Efter att krypandes ha tagit sig till sitt tåg på Stockholms centralstation hamnade Erling Wälivaara i en kupé med fem andra som pratade och drack öl hela natten. Efter 18 timmars resa var han så trött att han blev sängliggande i en vecka.

- Min hustru väckte mig och gav mediciner och matade mig. Jag var i sämre skick när jag kom hem än jag var direkt efter operationen. Jag tycker det är skamligt att man behandlar människor såhär, säger Erling Wälivara, som också anmält händelsen till patientnämnden.

Gunnar Persson, tillförordnad landstingsdirektör i Norrbotten, säger idag att han inte vet vad som kan ha gått fel. Om någon bedöms behöva ambulansflyg så ska det också vara det som gäller, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".