1 av 2
Nuvarande näringslivchefen i Boden, Jeanette Nilsson, blir högste chef för den nybildade Tillväxtförvaltningen. Foto: Beatrice Karlsson, P4 Norrbotten
2 av 2
Bosse Strömbäck (v), kommunalråd i Boden. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Boden

Kommunen möblerar om i organisationen

"Blir mycket bättre"
1:32 min

Bodens kommun gör om i sin organisation.

Näringslivsförvaltningen och Kultur och Fritid slås ihop och kommunen hoppas att det ska spara åtskilliga skattemiljoner miljoner årligen.

Den 1 juni sjösätts den nya förvaltningen med cirka 60 tjänstemän 5 verksamhetschefer kommer att bli fyra. Sammanslagningen av de båda förvaltningarna gör att Bodens kommunen kommer att spara runt 4-4,5 miljoner per år, bland annat genom att nya Tillväxtförvaltningen kommer att ta plats i Centralskolan, mitt i stan , i stället för att hyra in sig i lokaler som nu är fallet.

Bosse Strömbäck (V) kommunalråd i Boden ser även stora praktiska fördelar med den nya förvaltningen:

 – Med många företag, och stor rörelser på etbaleringssidan då känner vi att vi villa ha en kommunal organisation som kan serva företagen på bästa sätt, säger han.

Nuvarande näringslivchefen i Boden, Jeanette Nilsson, blir högste chef för den nybildade Tillväxtförvaltningen:

 – Jag tror det här kommer bli mycket bättre. Idag agerar vi ibland inom kommunen som "stuprör", nu kommer vi jobba tillsammans; näringsliv, kultur, fritid och unga.

Hur påverkas Bodensarna av den nya organisationen?

  – Det kommer att märkas genom att vi inom den nya förvaltningen kan fatta mycket snabbare beslut, säger Jeanette Nilsson

En annan konsekvens blir att Vuxenutbildningen, som tidigare tillhört näringslivsförvaltningen kommer flyttas till utbildningsförvaltningen och nya lokaler i Björknässkolan. Något som vållat oro bland de berörda.

 – Det går inte att hyra in sig i dyra lokaler när vi har egna som står tomma, slår Bosse Strömbäck fast och forsätter:

 – Det är en avvägning hela tiden att frigöra pengar från lokaler till verksamhet och då blir det en del nackdelar. Jag hoppas de blir så små som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".