Gunnar Olsson, Mats Engelmark, K Sandberg. Foto David Zimmer/Sveriges Radio
Kalix

Ny satsning på högteknologi

Efter många bakslag för Kalix arbetsmarknad så kommer idag en positiv nyhet.

CPD center etablerar sig och startar högteknologiskt produktion i Kalix. På sikt hoppas företaget anställa 20 personer och attrahera marknader i framförallt Asien.

Mats Engelmark VD på CPD Center:

– Vi ska tillverka maskiner som fäster ledningsmönster på plastdetaljer. Anledningen till att vi väljer Kalix för etableringen är dels att uppfinningen härstammar härifrån och så finns det folk i Kalix som har kompetensen för att vi kan göra det här på ett bra sätt.

Det handlar om ny och högteknologisk teknik som företaget vill producera i Kalix. Den färdiga produkten beskrivs som en modul för kretskortstillverkning.

Företaget hoppas komma igång med produktionen i början av nästa år. Bakom inventeringen står statliga Inlandsinnovation som bidrar med 15 miljoner kronor. Det är ett statligt riskkapitalbolag som ska främja tillväxten i glesbygd.

Efter en rad tråkiga besked då det handlar om Kalix och arbeten är en sådan här etablering goda nyheter för kommunen och kommunalrådet Kennet Sandberg (S):

– Det är jätteroligt. Det visar på att vara långsiktig och ihärdig så får man resultat. Vi har i tio år satsat på elektronikbranschen i Kalix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".