Foto: Erik G Svensson/Scanpix
Norrbotten

Miljoner till barnkultur

Norrbottens skolor får totalt drygt 3,9 miljoner kronor att använda för professionella kulturaktiviteter. Det står klart när Kulturrådet fördelar Skapande skola-medel för nästa läsår.

Totalt omfattas nämare 16 000 elever i grundskolans i årskurs 1 till 9 av kulturinsatserna. Tolv kommuner och fem fristående skolor får bidrag.

En av kommunerna som vill arbeta med regionens kulturprojekt Tur & Retur är Jokkmokks kommun, som beviljas bidrag på 90 000 kronor för 366 elever.

En annan populär insats i Norrbotten är Berättarrummet, en metod för att stärka elevernas självkänsla, språk och mångfald. Det är Teater Mila som står för den insatsen. Bland andra Luleå, Piteå, och Arvidsjaurs kommuner vill satsa på detta.

Av de fristående skolorna har Svartlå-Sandträsk ekonomiska förening i Boden fått ett bidrag på 20 000 kronor för sina 31 elever. Barnen skall delta i bygdens vinterfestival med snöskulptur, anordna street-dance samt även delta i en konstutställning i samband med lokala fredsfesten. I samtliga aktiviteter ingår professionella kulturaktörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".