Foto:Claudio Bresciani/Scanpix.
Norrbotten

Mer kött och alkohol - en effekt av EU

Dagens svensk dricker mer alkohol och äter mer kött än innan vi gick med i EU 1995.

Det visar en ny rapport från Jordbruksverket, som studerat förändringar i svenskarnas konsumtionsmönster, skriver tidningen Fri Köpenskap.

Mellan 1995 och 2009 ökade konsumtionen av alkoholhaltiga drycker med 56 procent räknat i liter, främst då i form av starköl och vin.

Spritdrycker minskade under samma period. Räknat i ren alkohol har vår konsumtion ökat från 7,8 liter till 9,1 liter per person och år.

Köttkonsumtionen ökade samtidigt med 48 procent till följd av sjunkande konsumentpriser, från 31,3 kilo per person och år till 46,5 kilo, enligt Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".