Barn Hietaniemi friskola, Sari Oja, Maria Lehto. Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
Övertorneå

Bibeläventyr på meänkieli

"Man märker att det berör eleverna"
1:23 min

I Övertorneå får mellanstadieelever lära sig om det nya och gamla testamentet på ett roligt och lättsamt sätt. Det är ett bibeläventyr på meänkieli, som heter "Jännä raamattu reissu".

Det är Övertorneå Kommun och Svenska Församlingen som tillsammans driver projektet där Sari Oja och Maria Lehto via dramatisering får barnen att intressera sig för bibeln.

– I bibeläventyret berättar man alltså bibelns berättelser för skolelever objektvit utan att evangelisera. Det här är det enda som är godkänt att Skolverket, säger Maria Lehto.

– Man märker att det här berör eleverna. Det handlar om avundsjuka, förlåtelse, tillit och andra känslor som påverkar oss människor, säger Sari Oja.

"Jännä raamattu reissu" skulle översättas i "Häftiga bibelresan" och det är just den känslan Sari Oja och Maria Lehto som driver projektet vill ska finnas.

Att delar av innehållet är just på meänkieli beror på att projektet även ska främja unga personers kunskaper i meänkieli. Tanken är också att göra en variant för äldreomsorgen, "Raamatun kertomuksia".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".