LULEÅ

Kommunen vill få fler medborgare

Luleå kommun ska fortsätta sin satsning för nya studenter i stan i höst. De får fyra månaders gratis busskort om de mantalskriver sig i Luleå och går in i studentkåren.

Varje år kommer närmare 1 800 nya studenter till Luleå tekniska universitet, LTU. Det visar sig dock inte i folkbokföringen.

För trots att det är lag på att man folkbokför sig på en ort då man bor där med en viss regelbundenhet, så gör inte alla studenter det.

Förra året införde kommunen ett nytt incitament för studenterna att skriva sig i Luleå. Gratis busskort på Luleå lokaltrafik i fyra månader om man de mantalskrev sig och gick in i studentkåren.

713 studenter nappade på erbjudandet och mantalskrev sig förra året och gick samtidigt in i studentkåren.

– Det här är en bra affär för kommunen, studenterna och studentkåren som vi vill att de tillhör. Vi har bra kontakt med studentkåren i frågor som rör studenterna och vill samarbeta med dem, förklarar kommunalrådet Karl Petersen (S).

– Ja, det uppmuntrar ju också studenterna till att åka kollektivt och att få dem att se mer av Luleå än campus, tillägger Nina Berggård, Vänsterpartiet.

Kommunen får 20 000-30 000 kronor i statsbidrag per år för en student som skriver sig i Luleå, och vill därför stimulera till att de folkbokför sig i stan.

Den borgerliga oppositionen i kommunstyrelsen vill också uppmuntra det, men anser inte att de ska behöva vara med i studentkåren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista