1 av 4
Veterinär Peter Zaff och hästprojektledare Annika Hagstedt vill ha en röntgen för hästar till Gällivare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 4
Annika Hagstedt tillsammans med islandshästen Galsi. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 4
Stallkatten Odin vilar ut på hästryggen. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
4 av 4
Annika Hagstedt i Gällivare visar upp en hästsko med broddar, som kan skada andra hästars ben. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Gällivare

Röntgen för hästar på önskelistan

1:20 min

Hästintresset ökar i Gällivare och nu finns det nära 230 hästar i kommunen. Därmed växer också behovet av en hästklinik, eller åtminstone en flyttbar röntgen.

– Det skulle vara guld värt, både ekonomiskt, tidsmässigt och inte minst för djurens välfärd. Att transportera en skadad häst känns inte bra i hjärtat, säger Annika Hagstedt som leder Landsbygdsrådets hästprojekt.

Idag måste skadade hästar köras 25 mil enkel väg till Boden för att röntgas.

Därför står en digital röntgen högst upp på önskelistan. Men det är ingen billig sak. Den går lös på 600 000 kronor.

Tanken är att söka pengar hos bland annat länsstyrelsen.

Peter Zaff är distriktsveterinär i Gällivare och han förklarar vilka skador hästarna kan få.

– Vintertid har alla hästar broddar på sina skor och de är som små metallkilar. Om de träffar benen så uppstår lätt sprickor eller rent av frakturer, säger han.

Peter Zaff ser fler fördelar med en flyttbar röntgenapparat.

– Har man en mobil röntgenanläggning så kan den vara till lika stor nytta i Kiruna och Pajala där de också har väldigt långa resor till veterinären. Det är ju egentligen inte en fråga för Gällivare, utan för hela norra Norrbottens inland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista