Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) och Luleås kommunalråd Karl Petersen (S) knyter ihop bandet mellan kommunerna. Foto: David Zimmer/ Sveriges Radio.
LULEÅ / PITEÅ

Piteå och Luleå knyter ihop banden

För att stärka samarbetet mellan kommunerna och skapa nya nätverk kommer Piteå kommun från och med maj att hyra in sig i Luleå näringslivs lokaler i centrala stan.

Från och med maj kommer Piteå kommun att hyra in sig i Luleå näringslivs lokaler i centrala stan. Ett unikt grepp som skapar stora möjligheter, enligt Piteås kommunalråd Peter Roslund (S).

– Då vi pratar om stora etableringar och utvecklingsfrågor krigar vi inte mot varandra utan mot vår omvärld i Sverige, Europa, säger Peter Roslund och hoppas nu att det nya sammarbetet med grannkommunen ska ge frukt i form av nya etableringar och ökat kontaktnät.

Men det handlar inte om något permanent bemannat kontor. Tanken med att hyra en fast mötesplats i Luleå är att det blir enklare att bjuda in till möten med aktörer som har sin naturliga hemvist i residensstaden.

– Samtidigt stärker vi samverkan med Luleå kommun vad gäller utvecklingsfrågor. Nätverk är den viktigaste förutsättningen för att skapa utveckling och tillväxt i vår region, säger Peter Roslund.

Att Piteå nu väljer att satsa på möteskontor i Luleå är något som i framtiden kommer att gynna alla inblandade. Det tror iallafall Matz Engman som är vd vid Luleå näringsliv.

– Det här är mer än en symbolisk handling. Det här ska skapa affärmöjligheter för vårt näringsliv, säger Matz Engman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".