Karin Åström. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio.
Norrbotten

(S) vill satsa på unga

Vill höja krogmomsen
1:50 min

När socialdemokraterna presenterade sin skuggbudget, tryckte dom på tre områden; att unga ska få jobb, att nya företag och jobb ska bildas, samt att den offentliga ekonomin ska vara stabil.

– Vi är överens med regeringen att vi ska ha stabila offentliga finanser. Det är den enda punkt vi är överens på. Det säger Karin Åström (S) riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Satsningar på jobb och på utbildning är det Åström nämner som speciellt viktig i partiet skuggbudget.

Socialdemokraterna skissar på 10 000 utbildningskontrakt, som skulle kosta två miljarder kronor per år - sen tillkommer olika former av statliga subventioner för de unga som vill slutföra sin gymnasieutbildning.

– Därför säger vi nej till krogmomsen som kostar 5,4 miljarder och ungdomsarbetsgivaravgiften som kostar drygt 15 miljarder, det är drygt 20 miljarder som vi vill rikta till ungdomar som behöver hjälp och stöd för att komma till utbildningar och dom jobb som finns, säger Karin Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".