1 av 2
Tivoli i Köpenhamn. Foto: Jan Lundgren/Scanpix.
2 av 2
De gläds åt en nya flyglinjen. Dan Björk, Icehotel, Niklas Mattsson, Lapland Resorts, Björn Örnoldsson, Scandic Ferrum, Jalle Svanberg, Swedish Lapland, Monica Lind, Camp Ripan, Erica Mattsson, Kiruna Lappland, Anita Boström, Svenska turistföreningen och Mats Åström, Swedavia. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Direktflyg till Köpenhamn

Potential att locka gäster från Öresund
1:25 min

En ny linje med direktflyg mellan Kiruna och Köpenhamn startar i december i år. En linje som kommer att trafikeras av flygbolaget SAS.

Flygningarna mellan Kiruna och Köpenhamn görs möjliga genom ett samarbete mellan SAS och näringslivet i och kring Kiruna, som har gått samman i en garantifond.

– Det har vi kunnat ha till förfogande i dialog med olika flygbolag. Det tillsammans med att SAS ser möjligheterna med Kiruna och att besöksnäringen går in och jobbar med marknadsföringen av linjen, säger Erica Mattsson, som är vd i turistorganisationen Kiruna Lappland.

Det fanns planer på att starta flygrutten redan den här vintern, men så blev det aldrig. SAS ansåg att diskussionerna hade kommit igång för sent och att det inte hann komma med i planeringen.

Men nu står det klart att direktlinjen startar den 20 december 2012. Turer kommer att erbjudas på torsdagar och söndagar, fram till slutet av april 2013.

Det är en treårig satsning och det finns förhoppningar om att linjen ska bli mer långlivad än så.

Att valet föll på Köpenhamn var ett ganska självklart, om man ska tro Erica Matsson.

– Just på grund av att vi har ett flertal dagliga ankomster från våra prioriterade målmarknader som exempelvis Tyskland och England in till Köpenhamn. Men också för att vi ser en stor potential i Öresundsregionen, att kunna locka gäster därifrån till Kiruna och Swedish Lapland, säger hon.

Det har hållits förhandlingar med olika flygbolag. En av de som varit med och jobbat hårt för att förverkliga planerna är Dan Björk, som är försäljnings- och marknadschef vid Icehotel.

– Det är väldigt starkt av Kirunas näringsliv och det är många företag som har varit med och hjälpt till i garantifonden som har gjort att vi har kunnat föra en trovärdig förhandling med de här flygbolagen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".