Karta över de nya studentlägenheterna på Klintbacken i Luleå. Montage: LTU.
Luleå

Storsatsning på studentbostäder

"Avgörande om studenterna stannar kvar"
1:37 min

Studentområdet på Klintbacken i Luleå fortsätter att växa. Ytterligare 130 lägenheter byggs på området som hösten 2013 kommer att ha totalt 325 studentbostäder

Luleå tekniska universitet har i år störst ökning av förstahandssökande bland landets samtliga universitet. Det betyder att nästan 1200 fler  stunderer än förra året har Luleå som prio ett till hösten.

– Det är helt avgörande att de studentera som kommer hit har någonstans att bo och har ett bra boende, annars försvinner de härifrån, säger LTU:s rektor Johan Sterte

Med det växande underlaget i ryggen har Luleå kommun och Piteåföretaget Lindbäcks bygg bestämt sig för att satsa på byggandet av ytterligare studentbostäder på Klintbacken. Området ligger bara 10 minuters cykelväg från centrala Luleå och 10 minuters  gångväg från universitetet.

Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg är mycket nöjd med storsatsningen på byggandet av de 325 nya studentlägenheterna på populära Klintbacken vid Luleå tekniska universitet:

-- Vi är glada att vi som byggföretag kan bidraga med riktigt bra studentboende när allt fler studenter i Sverige har Luleå tekniska universitet som sitt förstahandsval, säger Stefan Lindbäck.

Det senaste beslutet om ytterligare nybygge av studentbostäder på Klintbacken togs alldeles nyligen, ett mycket positivt och viktigt beslut för Luleå kommun anser Karl Petersen (S), kommunalråd i Luleå:

– Uppförandet av nya studentbostäder på Klintbacken är ett led i Luleå kommuns byggande för 10.000 fler Luleåbor. Luleå behöver både fler studenter och fler bostäder för att växa och utvecklas, säger Karl Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".