Tvättjobben räddas

Bodens kommun och Landstinget räddar tvätteriet i Boden. Kommunen har ett vilande aktiebolag som ska användas för affären och Landstinget avbryter upphandlingsprocessen med den finska entreprenör som vann budgivningen om landstingets tvätt.

Beslutet att köpa tvätteriet och därmed rädda jobben i Boden togs på tisdageftermiddagen. Landstinget kommer inte att skriva kontrakt med det finska företag som vann upphandlingen för landstingets tvätt.

- Landstinget kommer att få betala skadestånd till det finska bolaget Oulon Keskuspesula OY för den skada Landstinget har förorsakat företaget genom att avbryta upphandlingen, säger Göran Wallo som är divisionschef på Landstinget.

Bakgrunden till turerna kring landstingets tvätt är att den nuvarande entreprenören Berendsen bestämt sig för att lägga ned sin verksamhet i Boden med närmare 100 anställda.

Tvättanläggningen ägdes tidigare av Landstinget som sålde den till Tvättman AB som i sin tur sålde den vidare till Berendsen.

Landstinget har tackat nej till ett återköp och därmed ett övertagande av personalen.

Västerbottens landsting har valt annan entreprenör, så den tvättmängd som tidigare kom från Västerbotten till Berendsen i Boden är förlorad.

Det är inte klart hur stor personalstyrka som behövs för den mängd textilier som nu ska tvättas i kommunens regi.