Morjärvsbon Lena Lagerstam protesterar mot att Finland valt att bygga ny kärnkraft. Foto: Eva Elke, Sveriges Radio Norrbotten.
Norrbotten

Protesterar mot finsk kärnkraft

Protester i helgen mot finsk kärnkraft
1:40 min

Ett 30-tal medlemmar från Nätverket för ett kärnkraftsfritt Bottenviken är den här helgen i Finland för att protestera mot planerna på att bygga ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil från svenska gränsen.

Tillsammans med miljöorganisationerna Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen skrev Nätverket för ett kärnkraftsfritt Bottenviken förra veckan ett gemensamt brev till samtliga kommuner i Norrbotten och Västerbotten.

De ber kommunerna att följa Kalix kommuns exempel och protestera mot planerna på ett nytt finskt kärnkraftverk. Lena Lagerstam i Ytterträsk utanför Morjärv är kontaktperson för nätverket och hon tror inte det är för sent att protestera.

– Ja, jag hoppas att det ska gå även om det inte är några små saker vi kämpar emot, säger hon.

Den här helgen deltar hon och ett trettital medlemmar ur nätverket i en stor manifestation i Pyhäjoki mot planerna på ett nytt kärnkraftverk.

– Det ska bli väldigt intressant att se det här stället i verkligheten. Det ska vara en mycket låglänt udde, som högst 1,5 meter ovanför havet, och Bottenvikens vatten varierar ju väldigt mycket. Vi har svåra isförhållanden och meningen är att det ska byggas vallar av massor med jord som ska fraktas dit, säger Lena Lagerstam.

Är det inte för sent för att protestera nu?

– Nej, jag tror inte det eftersom det ännu bara är på planeringsstadiet. Man räknar med att söka bygglov om ett par år och det är i sin tur förknippat med kravet på en plan för avfallshanteringen. Någon sådan finns ännu inte. Och det är inte för sent att protestera så länge det inte har byggt, skrattar Lena Lagerstam.

Men Finland är ett högteknologiskt land som säkert tänker bygga så säkert som möjligt?

– Jo, men vi tror inte att kärnkraft någonsin kan vara säkert, menar Lena Lagerstam.

Nätverket för ett kärnkraftsfritt Bottenviken bildades för fem månader sedan och har ett par hundra medlemmar i norra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".