1 av 2
2 av 2
Inger Bergström, chef på utbildning- och forskarenheten, LTU. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
LULEÅ

Kurser i Värmland lockar fler studenter

"Satsningen är redan en framgång"
1:28 min

I höst tar Luleå tekniska universitet över högskoleprogram för ingenjörer och tekniker i Filipstad. Det är Bergsskolan som får fyra olika utbildningar och det är populärt. Ansökningarna dit har ökat med 80 procent.

Det är första gången LTU startar en utbildning på en ort utanför Norrbotten och det är populärt bland studenterna. Ansökningarna till Bergskolan i Filipstad har ökat med 80 procent sedan förra året.

– Det är kanon att så många har sökt till våra program i Filipstad höst. Det finns ett stort intresse för teknik men LTU är också ett starkt varumärke bland dessa studenter, säger Inger Bergström som är chef för forskning och utbildning Luleå tekniska universitet.

Bergsskolan som har anor sedan 1830 har enligt Luleå tekniska universitet ett mycket bra nätverk med näringslivet. Skolan får fyra olika utbildningar, bland annat tekniskt basår, som LTU ska ansvara för. Cirka 100 studenter ska gå där.

– Vi har redan samarbete med Bergsskolan och högskolan i Dalarna. Våra utbildningar ligger ju inom samma område, gruvindustri exempelvis, säger Inger Bergström.

Att universitetet får förankring söderut, kan locka fler studenter.

Hon bedömer att det är en vinna-vinna situation för båda utbildningsanstalterna. Någon ekonomisk vinning är det inte för dem, men LTU kan bredda sin rekryteringsbas till högre studier exempelvis. Syftet med satsningen är bland annat att senare locka studenterna till högre studier i Luleå.

– För Bergsskolan blir det förmodligen en fördel då studenterna kan komma hit till oss och bygga på utbildningarna till civilingenjör eller masterutbildning, eller kanske doktorera hos oss på LTU. Vi kommer ju att finnas inom samma struktur, säger Inger Bergström.

Lärosätenas rektorer har undertecknat en avsiktsförklaring för att stärka ett långsiktigt samarbete. Det innebär att både forskning och utbildning främjas inom gruv-, metallurgi- anläggning och bergmaterial.

Det blir på campus i Filipstad, Värmland som utbildningarna ska ges.

– Vi tar över kvalitetsansvar där, men på sikt kanske vi ökar utbildningarna i Filipstad, säger Inger Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".