Norrbotten

Ungas uteliv underkänns

Norrbotten fick underkänt på ungas uteliv när Ungdomens nykterhetsförbunds undersökte de ungas uteliv ute i landet. Länet placerade sig på delad femte plats bland alla län i Sverige.

Resultatet baseras på sju frågor som UNF ställt om ungas inflytande i kommunen, tillgången, variationen och marknadsföringen av nyktra mötesplatser samt insatser under högtider med hög alkoholkonsumtion.

Norrbottens län fick ett genomsnittligt betyg på 2,7, vilket betyder att länet befinner sig i mittenligan av Sveriges län när det gäller ungas uteliv.

Få län fick godkänt, det vill säga tre poäng av fem möjliga. Norrbottens län kom på delad femte plats av 21 län i Sverige.

– Vi skulle kunna få ett bättre betyg. Det är otroligt viktigt för unga att ha något att göra och någonstans att vara på fritiden. Annars kan det leda till att droganvändningen ökar, säger Louise Pedersen, distriktsordförande och utelivsansvarig UNF Norrbotten.

Det bästa länet fick 3,4 poäng och det sämsta 1,5 poäng av 5 möjliga.

Inom varje län finns stora variationer mellan kommunerna och både länen och kommunen är totalt sett bra på olika saker för att ge unga ett bra uteliv.

Här är de fem bästa länen:

3,4 Gävleborg län

3,3 Blekinge län

2,9 Västra Götaland län

2,8 Örebro län

2,7 Norrbotten län

Resultat för kommunerna i länet:

Luleå 4,1

Kalix 3,7

Övertorneå 3,0

Arvidsjaur 3,0

Haparanda 2,4

Gällivare 2,3

Pajala 1,7

Piteå 1,6

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista