En skoter- och slädhundsled passerar bilvägen mellan Jukkasjärvi och Esrange. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Rättegång mot hundspannsförare

P4 Norrbotten bevakar rättegången
1:12 min

Idag startade rättegången mot den man som körde hundspannet vid olyckan utanför Jukkasjärvi i december 2011. En man dog efter att hundspannet och en bil kolliderat.

Det var den 19 december som hundspannet kolliderade med en bil på Esrangevägen utanför Jukkasjärvi. Krocken skedde på en hundspannsövergång och en av passagerarna i släden fick så svåra inre skador att han kort därefter dog. Dessutom skadades en annan av passagerarna svårt.

Hundspannsföraren står nu åtalad för vållande till annans död.

Det var både mörkt och snöigt vid tillfället och hundspannsföraren berättade under rättegången att han stannade till strax före vägövergången och släckte sin pannlampa för att lättare kunna upptäcka skenet från bilarna.

Men det var först när ekipaget befann sig på uppe på vägen som han upptäckte bilen och då var det försent.

– Jag menar att han har brustit i uppmärksamheten när de har passerat vägen och att han inte har gjort tillräckliga säkerhetsåtgärder, säger kammaråklagare Magnus Nilsson.

Han tycker till exempel också att hundspannsföraren skulle haft en medhjälpare som som hållit utkik vid vägen.

Advokat Vera Gärdemalm säger så här om vilken inställning mannen har till åtalet.

– Han har sagt att han varken kan erkänna eller förneka. Han upplever det som att han har gjort vad kan kunde för att kontrollera övergången, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".