Norrbotten

Norrbotten sämst på allergivaccination

"Ett helt annat liv"
1:31 min

Norrbotten är bland de sämsta län i landet, när det gäller att hjälpa allergiker med allergivaccination.

Det framgår av en undersökning av Astma- och Allergiförbundet.

- Det tycker jag är väldigt tråkigt för alla dem, som skulle behöva denna behandling och kunna leva ett helt annat liv, om man fick den. Vaccinationen har visat sig vara väldigt bra. Den förändrar själva allergin på djupet. Alla andra behandlingar är symtomlindrande, men denna gör att man förändrar hela immunsystemet, säger ordföranden i Astma- och Allergiförbundet Ingalill Bjöörn.

För den som har svår pollenallergi finns hjälp i form av allergivaccination, men möjligheten att få det varierar mycket i landet. Sämst är läget i Norrbotten, Västernorrland, Östergötland och Jönköping

- Jag tror att den största anledningen är att man har så ont om allergispecialister. Det är ju landstingens uppgift att se till att man har tillräckligt många som täcker behoven. Vi vet att det är få specialister som verkar i Norrbotten, säger hon.

Förbundet vill också att det inrättas särskilda allergicentra, där specialistkompetens samlas.

- Det kan vara en lösning på problemet. Centret kan också vara ett slags konsult mot vårdcentraler, säger Ingalill Bjöörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".