1 av 3
Den gamla förskolan låg vid Hjalmar Lundbohmsvägen i Kiruna. Så här såg det ut när rivningsarbetet just hade kommit igång. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 3
Så här såg det ut när den gamla förskolan Gruvarbetaren i Kiruna tuggades ner bit för bit. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Annelie Vinsa är Kirunabostäders verkställande direktör. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Huset rivs – trots bostadsbrist

1:28 min

Trots att det råder akut brist på bostäder i Kiruna så rev det kommunala bostadsbolaget Kirunabostäder nyligen ett ombyggd förskola som tidigare använts om bostadshus. Enligt bolaget hade det blivit för dyrt att bygga om fastigheten till lägenheter.

Det är den gamla förskolan Gruvarbetaren i Luossaområdet i Kiruna som har jämnats med marken. Kirunabostäder, som tog över fastigheten från kommunen för ett par år sedan, beslutade att riva huset för 700 000 kronor.

– Den var i dåligt skick. Det har en gång funnits bostäder i huset. Sedan har man gjort om den till daghem och då har hela lägenhetsstrukturen försvunnit och det är väldigt omfattande kostnader att göra om den till lägenheter, säger Annelie Vinsa som är vd för det kommunala fastighetsbolaget.

En bidragande orsak var att det fanns radon i inomhusluften. Miljökontorets mätningar från 2008 visade att det fanns 300 Becquerel per kubikmeter luft i huset. Det är mer än dagens riktvärde som är 200 Becquerel.

– Men vi hade nog rivit den i alla fall, oavsett vad radonhalten hade sagt, säger Annelie Vinsa.

Förskolan tömdes på barn för något år sedan. Enligt Kirunabostäders ordförande Sten Nyhlén berodde det inte på radonhalten, utan på en strukturomvandling som skolan gjorde.

– Man gjorde en stor avdelning på Luossaskolan, så lokalen blev helt enkelt tom, säger han.

Sten Nyhlén skulle gärna vilja se ett nytt bostadshus med flera våningar på tomten.

– Det beror på hur länge det tar att göra en detaljplan, men vi kan ju alltid hoppas på ett hus inom fyra år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista