1 av 5
Seth Öberg driver en jaktbutik i Kalix. Han tycker att företagen måste ge de unga en chans. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 5
Kalix kommun och näringsliv gör gemensam sak. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
3 av 5
Kalix socialdemokratiska kommunalråd Ellinor Söderlund. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
4 av 5
Kalixbon Leena Määttäs barn har båda flyttat från orten. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
5 av 5
Billigare hyreslägenheter står överst på Andreas Lumios önskelista för ett bättre Kalix. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
Kalix

Samarbete ska vända trenden

"Kalixborna vet inte vad de har"
1:46 min

Kommunen och näringslivet i Kalix inleder nu ett tätare samarbete. Med bättre samordning inom kommunen och marknadsföring utåt vill man vända den negativa befolkningstrenden.

Sjuksköterskan Hanne Öhlund flyttade till Kalix från Oslo, och hon tycker att det finns mycket som är bra med kommunen:

-  Många som bor här uppskattar det inte, de tar det för givet. Men det är inte alla som ska ta på sig skidorna och åka iväg på en tur direkt därifrån man bor och det är en sånt som borde marknadsföras.

Kommunalrådet i Kalix Ellinor Söderlund (S) menar att det i framtiden finns både utmaningar och möjligheter:

- Det kommer att bli många lediga arbetstillfällen i Kalix de kommande åren och det kanske kan locka till sig nya som vill flytta till Kalix. Men även att de som redan bor hör kan få nya jobb.

Frågan är då vad som ska göra att kommunen kan vända trenden den här gången:

- Andan jag upplever med att företagen och byarna är med i utvecklingen, ja att alla är med och alla har förstått att vi tillsammans ska utveckla Kalix, säger kommunalrådet Ellinor Söderlund (S)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".