1 av 6
Gertrud Hansson, en av kockarna på sjukhuset. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio
2 av 6
Sunderby Sjukhus, entré. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio
3 av 6
Sjukhusets kylrum. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio
4 av 6
Specialmat behövs till vissa avdelningar. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio
5 av 6
En del av Sunderby sjukhus stora kök. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio
6 av 6
Caroline Tedestam planerar matsedeln på Sunderby Sjukhus. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio
Luleå

"Det vattnas i munnen"

5:23 min

3000 portioner per dag. Det är vad som produceras i köket på Sunderby sjukhus. Mat till alla patienter, till matsalen och till kommunens äldreboende. Allt med ett motto: På sjukhuset ska maten vara bättre.

Totalt är det tolv kockerskor som jobbar i produktionsköket på Sunderby sjukhus. Per dag ska man göra 3000 portioner och man jobbar från sju på morgonen till sex på kvällen med att helt enkelt laga mat.

– Vi gör det här för att tillfredställa de som är sjuka för att få dem att känna sig bättre men också för personer som kanske ligger här fullt friska men med ett brutet ben, så det är ett pussel att få alla nöjda med maten, säger matsedelsplaneraren Caroline Tedestam.

– Vi vill göra bra mat, det ska vara bättre ämn på många andra ställen.

I köket lagas all mat. Till patienterna, till personalen och även till de äldreboenden i Luleå kommun. Och för de som inte kan äta den planerade maten görs specialkost.

– En del kan inte äta det vi har planerat av olika anledningar och då får vi ändra lite efter deras önskemål, säger Marie Nilsson som för dagen jobbar med att göra i ordning dagens specialkost.

– Här har vi en som inte vill ha salt i maten, och här har jag gjort i ordning spaghetti och köttfärssås istället för den vanliga maten som serveras idag.

I köket gör man också mat till de personer som har svårt att tugga.
– Då gör vi maten som timbaler så är det mer lätt att få i sig så man få den näring man behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista