1 av 2
Team Baldos, studenter vid Luleå tekniska universitet. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 2
Rasmus Nordström kommer att köra den sportiga Baldosbilen. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio Norrbotten.
Luleå

Baldos redo för race

1:45 min

Idag testkörde studenter vid Luleå tekniska universitet sin nyrustade, lingonröda bil Baldos. Bilen ska delta i den europeiska upplagan av biltävlingen Shell Eco Marathon i Rotterdam i Holland.

--Det är klart att det är lite spännande. Man har börjat bli lite mer taggad nu, säger Rasmus Nordström.

--Det känns jättebra. Det blir spännande att se hur långt vi tar oss, säger Maria Rodiouchkina är projektledare för team Baldos.

För 6 månader sedan började team Baldos, som består av sju studenter från Luleå tekniska universitet att bygga den sportiga Baldosbilen. Och kännetecknande för årets upplaga av bilen Baldos är att den bygger på en robust konstruktion och med en vikt på cirka 160 kilo ska bilen vara lätt att serva och byta reservdelar på och den ska dessutom dra svindlande lite bränsle.

--Den är bäst i sin enkelhet och väldigt robust och stabil. Jag tror att den är mer driftsäker än de andra bilarna. Motorn är även väldigt lovande, säger Rasmus Nordström.

Men arbetet med bilen har inte varit helt problemfritt, enligt Erik Nilsson.

--När vi monterade motorn inför den sista provkörning, så ville den inte starta längre och det visade sig att en avgasventil hade fastnat och det hade vi inte kunnat lösa på plats, säger han.

Men nu är bilen körklar och redan i morgon åker team Baldos mot Rotterdam i Holland där biltävlingen Shell Eco Marathon äger rum i år med start nästa torsdag den 17 maj.

--Det finns några riktigt vassa bilar från några danska lag. Men vi ska ta oss över 20 mil på en liter bensin och jag kan nog garantera en placering bland de tio bästa, säger Erik Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista