Jouni Salonen, kassör och ombudsman på Hotell och Restaurangfacket i Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

Osäkra jobb gör oss sjuka

Omkring hälften av alla unga har osäkra anställningar, och nu visar en studie vid Umeå universitet att det här ökar risken att bli sjuk.

De som är tillfälligt anställda mår sämre än de som har fast jobb, säger Anna-Karin Waenerlund som är doktorand i Folkhälsovetenskap och en av forskarna bakom studien.

– När det gäller de psykiska besvären handlar det om rastlöshet, koncentrationssvårigheter, oro, ängslan, hjärtklappningar, känningar i magen, ångest, panik eller andra besvär.

Det är framförallt unga som har svårt att få fast jobb. Och nästan hälften av alla unga på arbetsmarknaden har olika former av otrygga anställningar där man genom ett sms eller telefonsamtal får veta om man får jobba en dag eller kanske en vecka framöver.

– Det bekräftar ju ungefär det vi redan vet. Det är ingen nyhet. Det ser vi varje dag på arbetsplatserna, säger Jouni Salonen, kassör och ombudsman på Hotell och Restaurangfacket.

Vi är på hans kontor i centrala Luleå och det är också här i Luleå kommun som undersökningen är gjord. Forskarna följde omkring 1000 personer från 1981 när de lämnade grundskolan, fram till 2007.

Resultaten visar att de som arbetar med otrygga, osäkra anställningar har sämre hälsa än de som har fasta jobb. Och sambandet mellan dålig hälsa och otrygga jobb kvarstår, även när man ser till klass, kön och om de tillfrågade varit sjuka tidigare.

– Enkla saker som att ta ett telefonabonnemang, hyreskontrakt, få lägenhet, banklån… Det blir svårt.

Många unga kommer bli utslagna från arbetslivet när dom inte orkar på grund av psykisk stress, säger Jouni Salonen. Och det gör att unga drar sig för att börja bygga för framtiden, menar han.

– Att skaffa barn, familj, hus och alla de där stegen som vi tar när vi ska bli vuxna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista