Luleå

Datafel tvingar Jas-plan att stå

Problemen med Försvarsmaktens nya datasystem Prio fortsätter. Nu tvingas flera Jas-plan stå kvar på marken eftersom det saknas reservdelar.

På F21 i Luleå har 35 procent av Jas Gripen-planen tagits ur bruk. Vid veckans nordiska flygövning kunde bara sex plan delta fast man planerat för åtta plan, uppger SVT:s Rapport.

Att flera plan nu blir stående innebär att Försvarsmakten kommer att flyga omkring 1 500 färre timmar med Gripenplan i år.

-Stridsflygsdivisionerna får ju lägre operativ status, säger Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer till TT.

Orsaken till reservdelsbristen är att det nya datasystemet är så komplicerat att reservdelarna inte kommer fram som de ska.

-Det är rutinerna som har behövt ändras i och med att vi har gått till ett nytt datasystem. All personal har inte lärt sig de ändrade rutinerna så vår reservdelsförsörjning går sakta, säger Silwer.

TT har tidigare berättat om bekymren med Prio. Det var när delarna för bland annat materielförsörjning sjösattes i februari som problemen började. Främst på centrallagret i Arboga där det började gå mycket långsamt att få in och skicka ut reservdelar och materiel.

Anders Silwer säger att Försvarsmakten räknar med att vara tillbaka vid normal materielförsörjning under hösten.

Nyheter P4 Norrbotten/TT

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista