Bärringen på KK4 som lagats tidigare än beräknat. Foto: Fredric Alm/LKAB
Kiruna

KK4 igång tidigare än planerat

Den trasig bärringen till den roterande ugnen i KK4 i Kiruna har reparerats tidigare än förväntat, därför startades ugnen igen under lördagen, vilket var betydligt tidigare än planerat.

Enligt den ursprungliga tidplanen skulle återstarten ske först 21 maj, men reparationerna har gått bättre än förväntat, skriver LKAB i ett pressmeddelande.

De delar av den över 120 ton tunga bärringen som hade sprickbildning har slipats bort och områdena har sedan svetsats igen. Bärringens lageryta efterbehandlas slutligt under gång, och åtgärderna bedöms ha gett mycket gott resultat.

Under stoppet har en lång rad förebyggande underhållsarbeten kunnat utföras, arbeten som var tänkta att utföras under planerade stopp senare under året. 

Det beräknade bortfallet på 450 000 ton järnmalmspellets minskar med cirka 100 000 ton tack vare den tidigare återstarten.

Det var måndag 23 april som sprickbildningen på bärringen upptäcktes vid en rutinkontroll. Utredningen av byte till en ny bärring fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista